Skip to main content
Ikke-kategoriseret

GO HYBRID (ARTICLE IN DANISH)

By 24 April, 2018February 24th, 2020No Comments

Det moderne menneskes behov for funktionalitet, fællesskab og frihed smelter sammen i hybrider. Og det betaler sig for ejendomsejerne, for når mange delelementer bliver tilgængelige inden for samme bygningskonstruktion, sker der magiske ting.

En konceptuel schweizerkniv. Sådan kan fænomenet Go Hybrid beskrives, for med Go Hybrid er det slut med at grave skruetrækker, l eller kniv frem fra værktøjskassen. I stedet findes alle de ting, man skal bruge i samme enhed, og det taler ind i den tid, vi lever i. Bolig, kontor, bespisning, træning og børnepasning smelter sammen via intelligent arkitektur og smart sammensatte koncepter, der dækker behovene hos vidt forskellige brugere.

Et lysende eksempel på Go Hybrid er BLOX – det store og ambitiøse byudviklingsprojekt i København, der skal danne rammen for en række forskellige faciliteter. Bygherren, Realdania, har ønsket at give en gave til København i form af udvikling af et uudnyttet areal ved Frederiksholms Kanal. Rekreative udendørs byrum og legepladser skal tiltrække børnehaver og børnefamilier, caféer skal indbyde til en kop kaffe med udsigt, og 22 lejelejligheder skal huse beboere, der drømmer om en hverdag med kreative indspark og nye muligheder. BLOXHUB – en forening og et co-working space, der består af virksomheder, organisationer og forskere, som arbejder med forskellige aspekter af bæredygtig urbanisering – er også en del af projektets kerne. Det samme gælder Dansk Arkitektur Center, der skal lave udstillinger på stedet. Også boghandel og træningscenter skal indbyde til et besøg hos BLOX. Der er lagt op til en destination, der indbyder til mangfoldighed, inspiration og ekstraordinære oplevelser.

Det fortæller Torben Klitgaard, der er direktør i BLOXHUB.

BLOX er hybridernes hybrid. En smeltedigel, der kombinerer en række differentierede tilbud, som skal tiltrække mange målgrupper, lige fra turister til børnefamilier og arkitektur- og designinteresserede danskere. Vi skal være toneangivende inden for dansk arkitektur og sætte fornyet spot på, hvad vi kan i Danmark. Der skal arbejdes, udstilles, forskes og leves,” siger han.
Hos BLOX er det utraditionelle og de forskelligartede takes altså i højsædet.“Alle er velkomne, og sidder du rundt om et bord i restauranten, kan du lige så vel sidde over for en direktør som en turist. Det er et sted, hvor krydsfelterne er i fokus og en destination, der skal kunne mange forskelligartede ting.”

 

Hybriderne skal sikre ejendomsbranchens fremtid
Hybrider er med deres mange del-elementer ambitiøse projekter. Men de skal være med til at sikre ejendomsbranchens fremtid, så ejendomsudviklere og -ejere må have modet til at gå i gang. På længere sigt er det dét, der sikrer merværdi. Et boligbyggeri kan være nok så imponerende, men står det alene og agrer, tiltaler det ikke størstedelen af nutidens brugere.En restaurant kan servere den bedste salat, men ligger den langt fra vores bolig, vil det ofte være for tidskrævende at prøve den af. En legeplads kan være udstyret med børnenes favoritrutsjebane, men er der ingen andre børn, forsvinder en stor del af glæden.

Med et godt, gammeldags udtryk kan man altså kalde det en ‘win-win-situation’, når hybriderne breder sig. Herhjemme er et andet eksempel på en hybrid, der har haft medvind fra starten, Charlottehaven på Østerbro. Her ligger boliger, spisesteder, svømmehal, vuggestue og hotellobby side om side og sparer beboerne for tid i en travl hverdag. Det vil de gerne købe sig ind i. For det er brugervenligt og efterkommer det behov for elasticitet og dynamik, som både mange af nutidens og fremtidens lejere efterspørger. Langt de fleste vil gerne have liv omkring sig, når der samtidig er mulighed for at trække sig tilbage. Og det giver merværdi at møde mennesker, der er anderledes end en selv. Derfor kan det også betale sig at generere et livligt miljø.
Go Hybrid taler ind i Open Source-tidsånden, og derfor har tidens mest succesfulde hybridkoncepter da også tendens til at være åbne i sind og undgå at lukke sig om sig selv. Det har sparet ejendomsejerne for tomme lokaler fra første færd.

Urban Escape er Sveriges lovende hybrid
Delene skaber en genial helhed.” Sådan lyder mottoet på et tredje eksempel på Go Hybrid, når det er bedst. For det svenske Urban Escape sætter nye standarder med deres byggeri i Stockholm. Idéen opstod på baggrund af, at mange lejere valgte at søge væk fra bykernen, og dermed så folkene bag Urban Escape et behov for at tænke bredt. I stedet for at fokusere på de enkelte ejendomme spottede de muligheden for at skabe en hel karré af bygninger, der i dag er en af Stockholms mest attraktive og interessante destinationer. Hos Urban Escape finder man et 130.000 kvadratmeter stort byrum, hvor innovation, kundskab og kreativitet er på dagsordenen. “Vi vil skabe en frizone midt i byen, hvor mennesker kan fokusere, præstere og levere,” lyder det. Det gør de ved at samle en bred vifte af tilbud, der skal tilfredsstille mange forskellige menneskers behov. Samtidig fortæller de, at det er et internationalt udblik, urbane trends og egne tanker, der ligger bag projektet. På grunden er der blandt andet placeret kontorer, to hoteller rettet mod to vidt forskellige målgrupper, et shoppingcenter, der også lægger hus til spændende madkoncepter, og kontorer, hvor store spillere som Spotify holder til.

Desuden er der mulighed for vidt forskellige kulinariske oplevelser på forskellige restauranter. For ejendomsudviklere og -ejere kræver et projekt som Urban Escape et stort engagement og en modig investering, men det er sund fornuft. Hybrider sikrer nemlig et højere plus på bundlinjen, end hvis bygningerne kun står på et ben, blandt andet via stordriftsfordele. Den svenske pensionskasse, der købte ind i idéen, kan i dag kigge på en populær og vellykket hybrid, der har løftet et helt byområde.

Værdierne hos Urban Escape har altså ramt tidsånden. Også det fokus på et grønnere miljø, som de lægger for dagen, er i dag en prioritering for mange. De vellykkede hybrider er generelt baseret på en rationel tankegang, der også taler imod den forbrugertilgang, som flere og flere bliver trætte af. Med et miljøvenligt tankesæt bag og elementer af deleøkonomi, som er en del af mange hybrider, vidner det også om, at det moderne menneske mange gange tiltrækkes af fællesskaber. Det er mere populært at købe ind i et fællesskab idag end for 10 år siden– ikke som i 60’erne og 70’erne ud fra en politisk overbevisning, men ud fra funktionelle, samfundsmæssige, miljømæssige og personlige behov. Det er hybriderne også et barn af.

Ekstroverte bygninger
Det byområde, som Urban Escape i dag har indtaget, var ikke nogen populær destination førhen. Med en reminiscens af 60’erne stod det brutalt i sin struktur og vidnede om et område, der ikke var attraktivt. Med Urban Escape vendte det 180 grader. For Go Hybrid-projekter handler – ligesom al anden byudvikling – om at finde steder, som er underudviklede, underudbyggede eller tilbagestående. Men både bygninger med en historie og nye bygninger, der opføres steder med en historie, har sjæl. Det tiltaler brugerne, der også finder det interessant, at hybrider ikke kan aflæses i et enkelt hug. At færdes der bliver en kontinuerlig oplevelse, og derfor vil brugerne også hellere købe ind i et holistisk koncept end business as usual. Samtidig er det tiltalende, når bygningerne rent arkitektonisk indbyder til at kigge indenfor. Er det udelukkende det skulpturelt smukke, udviklere, ejere og arkitekter bliver optaget af, er det ikke nogen fremtidssikring.

Et udmærket eksempel på et ekstrovert bygningsdesign er hos BLOX, hvor tanken om at invitere indenfor og binde tingene sammen er taget til højeste plan. Her er det ikke blot bygningerne, men et helt område, der skal kobles sammen og byde udefrakommende velkommen. En cykel- og gangbro over havnen, der strækker sig fraVester Voldgade ind i byrummet ved Langebrogade og hen mod Langebro, skal binde BLOX og Indre By bedre sammen med Havneparken, Kalvebod Bølge og Christians- havns Vold.

 

 

Postgrunden – Københavns nye hybrid
På dansk jord er en ny, storstilet hybrid på vej. For med byggeriet på den gamle postgrund beliggende med Københavns Hovedbanegård som nabo kommer endnu en nyskabelse inden for Go Hybrid-konceptet til at se dagens lys. De gamle postterminaler skal i fremtiden sprudle af liv med kontorfaciliteter, anderledes hoteltilbud, spændende lejemål og et rigt butiks- og restaurationsliv – et område, der skal skille sig ud og udfordre formatet for byliv og uderum. Samtidig skal det udvikle sig til at blive Danmarks internationale bykvarter og som bydel favne bredt med en høj kvalitativ fællesnævner. Også her er der tænkt i ekstrovert byggeri med et område, hvor by og vand skal bindes sammen af åbne pladser, taghaver, cykelstrøg og gangbroer.

Postgrunden bliver stedet, hvor livet kan leves og opleves for mennesker, hvad enten de bor, arbejder, triller forbi eller slapper af her. De mange nye hybrider taler altså deres tydelige sprog, for de vil fortsat skyde op nationalt som internationalt og sætte nye standarder for den livsstil, det moderne menneske tiltales af. Go Hybrid-konceptet lader sig ikke overse, så har man som ejendomsejer eller -udvikler ikke set det endnu, er det tvingende nødvendigt, hvis man skal favne fremtiden og anerkende, at fællesskab, frihed og funktionalitet bliver de mest efterspurgte varer i Danmark fremover.